Κ.Ντίκενς, Παραμονή Χριστουγέννων

ΘΕΜΑ: 
Το κείμενο του σχολικού βιβλίου ναι απόσπασμα από το πολύ γνωστό έργο Χριστουγεννιάτικη ιστορία, που γράφτηκε το 1843 και από τότε μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες του κόσμου· διασκευάστηκε, μάλιστα, πολλές φορές για τον κινηματογράφο και έκανε διάσημη τη μορφή του τσιγκούνη Σκρουτζ. Στο απόσπασμα του βιβλίου μας βλέπουμε μερικά γνωρίσματα του χαρακτήρα του Σκρουτζ, με αφορμή τη στάση του απέναντι στη γιορτή των Χριστουγέννων.
Σε μια πόλη όπου γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σ’ ένα χειμωνιάτικο τοπίο, ο Σκρουτζ βρίσκεται στο γραφείο του και δουλεύει. Εκεί τον επισκέπτεται ο ανιψιός του και οι δυο τους συνομιλούν για το νόημα της γιορτής των Χριστουγέννων, όπου φαίνεται η αντίθεση των απόψεών τους.


Νοηματικό κέντρο-Η κεντρική ιδέα: Η αγάπη και η κατανόηση των ανθρώπων τις μέρες των Χριστουγέννων είναι ό,τι πιο πολύτιμο μπορούν να έχουν.


Τίτλος: Φανερώνει το χρόνο της ιστορίας, δηλαδή την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς και το βαθύτερο νόημα της συγκεκριμένης γιορτής.


Αφηγηματικοί τρόποι

  • Αφήγηση: Χρησιμοποιείται ελάχιστα.
  • Περιγραφή: Είναι περιορισμένη. Χρησιμοποιείται από τον αφηγητή για να παρουσιάσει τη χειμωνιάτικη πόλη («Έκανε κρύο…κάτι τρομερό») και την τσιγκουνιά του Σκρουτζ («Η πόρτα.. κατάφερε»)
  • Διάλογος: . Γίνεται ανάμεσα στο Σκρουτζ και τον ανιψιό του και φωτίζει τις διαφορετικές τους απόψεις για τη γιορτή των Χριστουγέννων.
  • Σχόλιο του αφηγητή: ειρωνικό σχόλιο του αφηγητή στη φράση: «Όντας όμως άνθρωπος…δεν τα κατάφερε» για την άσχημη συμπεριφορά του Σκρουτζ.




Γλώσσα: Είναι απλή και κατανοητή.
Ύφος: Στην αρχή σκοτεινό και υπαινικτικό, στους διαλόγους απλό και φυσικό και στα τελευταία λόγια του ανιψιού γίνεται υψηλό και διδακτικό.


Χαρακτηρισμός προσώπων


Ο  Σκρουτζ: Είναι δύστροπος, γκρινιάρης, τσιγκούνης, φιλάργυρος,  εγωιστής, ασεβής, σκληρός και απάνθρωπος. Πιστεύει πως η ευτυχία βρίσκεται στα υλικά αγαθά και αδιαφορεί για τις ανθρώπινες σχέσεις. Στην πραγματικότητα, λόγω του χαρακτήρα του, είναι τραγικά μόνος. 
Ο ανιψιός:: Σέβεται τα Χριστούγεννα και νιώθει το πανανθρώπινο νόημά τους. Δεν αξιολογεί τη γιορτή με κριτήριο τα χρήματα, γιατί ξέρει τη σημασία τους για τους ανθρώπους.



Το νόημα των Χριστουγέννων για το θείο και για τον ανιψιό

α)Το νόημα των Χριστουγέννων για το Σκρουτζ

 Ο Σκρουτζ έχει υποτιμητική, απαξιωτική και απάνθρωπη άποψη για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και κρίνει ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι πηγή χαράς και ευτυχίας.     
  Παράλληλα θεωρεί ότι είναι χαζοί και ηλίθιοι όσοι αισθάνονται χαρούμενοι τα Χριστούγεννα και είναι άξιοι για σκληρή τιμωρία.      Όλη αυτή η στάση του Σκρουτζ για το νόημα των Χριστουγέννων οφείλεται στην αρρωστημένη σχέση που έχει με το χρήμα.

β) Το νόημα των Χριστουγέννων για τον ανιψιό του Σκρουτζ


προσεγγίζει τα Χριστούγεννα με ολότελα διαφορετικό τρόπο από εκείνον του θείου του, στα επιχειρήματα του οποίου αντιτάσσει το ουσιαστικό νόημα της γιορτής αυτής, το οποίο είναι γενικά η αγάπη και η αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους.